BASARILI OLMAK: ILGI ALANLARI VE SORUMLULUK

Basarida zekâ tetikleyici ve hizlandirici olmasina karsin çok da belirleyici degildir. . Çünkü zeki olan bir ögrenci dersi dinlemedigi ve çalismadigi takdirde basarili olamaz. Okul basarisini belirleyen daha çok çalisma aliskanligi ve sorumluluk duygusudur.

Her çocuk farkli bir çiçege benzer. Çiçeklerin kokulari renkleri birbirinden farklidir. Bunun gibi her çocugun ilgi alanlari da farklidir. Bazi çocuklar sözel dersleri severken, bazilari sayisal dersleri daha fazla sever. Kim çocuklar çok güzel resim yapabilirken kimileri de bir müzik enstrümanini çok iyi çalabilirler. Bazilari ise bedenlerini bir ressamin firçayi kullanmasi gibi kullanabilirler. Çocuklarinin basarili olmasini isteyen anne-baba ilk olarak onlari kabiliyeti ve ilgisi oldugu alana yönlendirmelidir.

Anne-babalar ilgi konusunda önemli bir yanlis yaparak çocuklarin tüm alanlarda basarili olmasini ister. Hem Türkçe, hem matematik, hem fen, hem resim hepsinin karnede bes gelmesini umarlar. Matematik ilgisi ve yetenegi az olan bir çocugu matematikten bes almaya zorlamak o çocuga bir iskencedir. Bu resim yapmayi sevmeyen birine zorla süper tablolar yaptirmaya benzer.

Howard Gardner çocuklarin sahip olabilecekleri ilgi alanlarini “Çoklu Zekâ Kurami” ile tasnif etmistir. Ona göre çocuklar birbirinden farkli 8 zekâ türüne ve ilgi alanina sahip olabilirler. Farkli zekâ türüne sahip olan çocuklar farkli alanlarda basarili olabilirler. Bir çocukta bedensel/kinestetik zekâ gelismisse o çocugun basarili olabilecegi alan dans, tiyatro, spor gibi alanlardir.

Bu çocugu matematikte, Türkçe de basarili olmaya zorlamak çocuga yapilmis bir gizli zulümdür. Burada anne babalara düser görev kendi istedikleri alana meslege çocuklarini zorla yönlendirmek degil, çocuklarinin ilgi alanini kesfetmek ve o alana çocugunu yönlendirip tesvik etmektir. Çocugunuzun derslere ilgisi düsükse ve notlari zayif geliyorsa ilgi alani farkli bir alanda olabilir.

Ders basarisini arttiran en önemli faktör belki de ögrencinin oturup ders çalismasidir. Sorumluluk duygusu gelismis olan ögrenciler kimse demeden oturup derslerine çalisabilirler. Bunu da zevkle yaparlar. Sorumluluk duygusu zayif olan ögrenciler ise birisi demeden dersin basina oturmak istemezler. Anne-babalar çocuktan tembel diye sikayet ederken asil suç kendilerinde oldugunu fark etmezler. Çünkü daha çocukken onlara sorumluluk duygusunu asilamamislardir. Sorumluluk duygusu asilanmamis bir çocugun basarili olmasi ise zordur.

Neler yapilabilir

Ders için yeterli vakit ayirmasinda ona yardimci olun: Anne babalarin gerek ev ortamini ders için uygun hale getirmeleri, gerekse evde onunla birlikte ders çalisma programi yapmalari, derse ayrilan zamani biraz daha artirabilecektir.

Onun okul basarilarini uygun bir sekilde ödüllendiriniz: Derse karsi gösterilen basarilarin, okulda o gün için siradan bile olsa anne baba tarafindan desteklenmesi ve övgü dolu sözler ile karsilik almasi, çocugun derse karsi ilgisini artiracaktir.

Ona her zaman cesaret veriniz: Derste veya herhangi bir olumlu aktivitede cesaretlendirilen ve tesvik edilen çocuklarda derse karsi ilgi fazla olur. Çocugun üzerine aldigi sorumluluklar da dahil olmak üzere, cesaretlendirilmesi, onaylanmasi onun basarisinda önemli bir noktadir.

Basarisizliklari için konusunuz, onu basariya motive ediniz: Çocuk sürekli basari için sartlandirilirsa basarisizlik oldugunda ciddi anlamda hayal kirikligina ugrayabilir. Bu nedenle basarisiz oldugu dönemlerde olacagi için; yargilama, elestirme ve kiyaslamaya girmeden basarisizligi konusunda ona yardimci olunmalidir.

Hayatta düzenli ve programli olmasina yardimci olunuz: Programsiz olan bir evde, çocuktan program beklemek biraz anlamsiz olacaktir. Evin programini düzenledikten sonra çocugunuzdan da program bekleyebilirsiniz.

Anne ve baba olarak derslerinde ona destek olunuz: Anne ve babanin bu görevi birlikte üstlenmesi gerekir. Ders konusunda hem anne hem babanin ilgilenmesi, çocugun bu konuyu kendi gündemine getirmesini saglayacak ve çocuk bu konuda daha dikkatli davranacaktir.

Ona, dikkatini dagitmayacak bir ders çalisma ortami hazirlayiniz: Ders çalisma ortaminin sade, görüntü kirliliginden uzak, biraz sessiz bir ortam olmasi çocugun ders basarisina olumlu katkilar saglayacaktir.

Onun kapasitesinin üstünde beklentilere girmeyiniz: Ders basarisi konusunda çocugun zeka kapasitesinden ileri bir basari beklemek, çocuklari strese iterek onlarin basarisizligini daha da artiracaktir.

Her gün düzenli ders çalismasini saglayiniz: Düzenli ders çalisma zaman içerisinde çocugun ders konusunda birikim yapmasini ve temelde bosluk olusmamasini saglar.

Onun kabiliyetlerini yönlendiriniz ve gelismesini saglayiniz: Kabiliyetlerinin farkinda olan çocuklarin, kendilerine güveni oldukça fazladir. Bu nedenle çocugun kabiliyetleri, ne olursa olsun onaylanmali ve desteklenmelidir.

Anket
Yeni sitemizi nasıl buldunuz ?
Çok Güzel  (%74)
Güzel  (%13)
İdare Eder  (%4)
Kötü  (%4)
Çok Kötü  (%3)
Bu ankete 204 kişi katıldı.
İstatistikler
Aktif Ziyaretçiler : 2
Bugün Gelen : 11
Toplam Gelen : 132602

Aydın Haber
Ebeveyn Rehberi
Sağlık Haberleri
Spor Haberleri
Kadın Haberleri
cheap air jordans|pompy wtryskowe|cheap huarache shoes| bombas inyeccion|cheap jordans|cheap air max| cheap sneakers|wholesale jordans|cheap china jordans|cheap wholesale jordans|cheap jordans