Çocugunuzun Uykusu

Çocugunuzun Uykusunu Almasi Neden Önemli?
Uyku, öncelikle çocugunuzun saglikli gelisimi için önemlidir. Iyi bir gece uykusu çocugunuzun fiziksel ve zihinsel gelisimini destekler. Çünkü büyüme hormonu, en çok çocugunuz uykudayken salgilanir. Yani çocugunuz büyümesi o uykusundayken devam etmektedir ve bu sürecin aksamasi, onun gelisimin de aksamasi anlamina gelmektedir. Uykusunu iyi alan çocuklarsa, ertesi güne zinde, keyifle oynamak ve ögrenmek için hazir baslarlar.

Çocugunuza iyi bir uyku aliskanligi kazandirmanin sizin için önemini biliyoruz. Onun saglikli kesintisiz bir uyku saati yasamasi için , asagida derledigimiz önerileri deneyebilirsiniz.

Ideal Uyku Ortami
Çocugunuz için ideal uyku ortami sessiz, karanliga yakin hafif los isikli ve çocugunuzun rahat edebilecegi uygun isida olmalidir. Çocuklar için tavsiye edilen oda isisi 18 - 22°C arasindadir. 1 yasindan sonra hafif ve onu sicak tutan bir yorgan kullanilmalidir.

Uykuda Neler Oluyor
Uykunun birbirini izleyen iki asamasi vardir. Non - REM ve REM
• Non-REM (non rapid eye movement – hizli göz hareketlerinin olmadigi)
Çocugunuz uykuya ilk daldiginda bu evreye girer, bu evrede;
Çocugunuzun nefes alisverisi yavaslar.
Vücut sicakligi düser.
En önemlisi bu evrenin sonunda büyüme hormonu salgilanir. Çocugunuzun Uykusu
• REM (rapid eye movement – hizli göz hareketleri)

Çocugunuzun uykusunun %25’ini kapsar.
Bu evre; 
Çocugunuzun vücudu ve beyni için enerji saglar. 
Çocugunuzun beyni aktif olarak çalisir.
Rüya görebilir.
Gözlerini kirpistirir.

Uyanma Vakti


• Eger Çocugunuz 10 saat uyuduysa sabah uyandirilma vakti gelmis demektir. Sabahlari çocugunuzu hep ayni saate uyandirmaniz, onun uyku düzenine alismasina yardimci olacaktir.

Uyku Düzeni ve Süreleri

• Gece uykulari için 19.00 - 20.30 önerilen uyku vaktidir. Bu saati geçirdigi takdirde çocugunuz yorulabilir ve uykuya dalmakta zorlanabilir. Gece geç saatlere kadar uyumayan çocugunuz, beklediginizin aksine yorgun görünmeyebilir. Hatta son derece enerjik ve hareketli olabilir, bu genelde uyku saatinin geçtiginin bir göstergesidir. 
• Gün içindeki uyku düzeni de ayni sekilde düzenlenmelidir. Gün içinde belirli uyku saatleri belirlemeli ya da çocugunuzun yoruldugunu farkettiginiz zamanlarda onu uyutmalisiniz.

Aylara Göre Uyku Düzeni

 

YasGece UykusuGündüz UykusuGündüz Uykusu SayisiToplam
12 Aylik 
1121,514
18 Aylik1112,5 
13,5
24 Aylik 
111213
36 Aylik10,511,5 
12


* Tabloda verilen uyku süre ve sayilari çocuklara göre farkliliklar gösterebilir.

12-18 Aylik

Bu dönemde çocugunuz ortalama 11 saat gece uykusu olmak üzere toplam 13-14 saat uykuya ihtiyaci vardir. Bu dönemin basinda 2 kez olan gündüz uykulari 18 ayina dogru birden bire düsebilir. Bu konuda seçimi çocugunuza birakabilir ve gece uyku süresine göre gündüz uykusunu ayarlayabilirsiniz.
• Uyku öncesi hazirliklara devam  edebilirsiniz. Bu rutinleri ayni sira ve zamanlarda tekrarlamaya özen gösterin.
• Çocugunuz için günlük bir program olusturabilirsiniz. Yemek, oyun ve uyku saatlerini belirler ve bu saatlere bagli kalirsaniz çocugunuzun uykuya dalmasini kolaylastirabilirsiniz.
• Çocugunuzu kendi kendine uyumasi için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiginde yatagina yatirarak kendi kendine uyumayi ögrenmesini saglayabilirsiniz. Aksi takdirde çocugunuz gece uyandiginda kendi kendine tekrar uykuya dalamadigi için aglayacak ve tekrar uyumak için sizin yardiminiza ihtiyaç duyacaktir.


18-24 Aylik

Bu döneminde çocugunuz geceleri ortalama 10-12 saat uyuyabilir. Gündüz ise 2 saatlik bir uyku onun için yeterli olacaktir. 
• Çocugunuzu kendi kendine uyumasi için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiginde yatagina yatirarak kendi kendine uyumayi ögrenmesini saglayabilirsiniz. Aksi takdirde çocugunuz gece uyandiginda kendi kendine tekrar uykuya dalamadigi için aglayacak ve tekrar uyumak için sizin yardimizina ihtiyaç duyacaktir.
• Bu aylarda çocugunuz özgürlügünün sinirlarini test etmek isteyebilir ve uyku vaktinde sorunlar yasayabilirsiniz. Bu çatismalari engellemek için çocugunuza uyku öncesi hazirliklar konusunda seçenekler sunabilir; hangi kitabi dinlemek istedigi veya hangi pijamalari giymek istedigi konusunda seçimler yapmasina izin verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken çocugunuza 2 veya 3 seçenek sunmaniz ve tüm seçeneklerin sizin isteklerinizi karsilamasina özen göstermenizdir. Örnegin “Simdi uyumak istiyor musun?” yerine “Simdi mi uyumak istersin, 5 dakika sonra mi?” seklinde sorarsaniz, hangi seçenegi seçerse seçsin, sizin için birsey degismeyecek ve çocugunuz kendi karar verdigi için daha mutlu olacaktir.


24-36 Aylik

Bu döneminde çocugunuz geceleri ortalama 11 saat uyuyabilir. Gündüz ise 1,5-2 saatlik bir uyku onun için yeterli olacaktir. 
• Bu aylarda çocugunuz uyku vaktini geciktirmek için ugrasabilir, bir hikaye ve ya bir sarki diye tutturabilir. Bu konuda kararli olmali ve tek bir istek için daha izin vermeli ama bunun son oldugu konusunda kararli davranmalisiniz.

Uyku Problemleri

• Uyuyamama : çocugunuzun uykuya dalamamasi, uzun süre uyanik kalmasi ya da sabah çok erken saatlerde uyanmasi olarak tanimlanan bir uyku problemidir. Kisa dönemli uyuyamama sorunu, stres, agri veya saglik problemlerinden kaynaklanabilir. Konuyla ilgili bir uzmana danisarak yardim isteyebilirsiniz.
 Kabus : REM uykuda görülen korkutucu rüyalardir. Kabus gören çocugunuzun yanina giderek onu sakinlestirmeye çalismalisiniz.
 Horlama : Solunum yolundaki bir tikanma sebebiyle olusan titresimden kaynaklanir. Çocugunuz üsüttügünde, alerji mevsimlerinde veya çok yoruldugunda horlayabilir, bunun için endiselenmenize gerek yoktur. Ancak bu dönemler disinda düzenli olarak bir horlama görüyor iseniz uyku apnesinden süphelenebilirsiniz, bunun için bir uzmana danismanizda fayda vardir.
• Uyku Apnesi : Çocuklarda gelisme eksikligiyle birlikte girtlagin ve solunum borusunun gelismemesi gibi problemler görülebiliyor. Bunlarin % 95’i bebegin gelismesiyle birlikte genelde 1 yasina kadar geçebiliyor. Çocugun, dogumda olusan çesitli sorunlar ile küçük çeneli olmasindan dolayi, dili arkaya kaçabiliyor ve bu da Uyku Apnesi’ne neden oluyor. Konuyla ilgili bir uzmana danisarak yardim isteyebilirsiniz.

Özel Gece Beslenmesi

Eger çocugunuz gece uykusundan gerektigi gibi faydalanamiyor ve acikmasi sebebiyle sik sik uyaniyorsa; onu gece boyunca tok tutacakye özellikte besinler ile beslemeniz gerekebilir. Aptamil 4 Çocuk Sütü içerisine Milupa 8 Tahilli Balli veya Milupa 7 Tahilli Ek Gidalardan 1 çorba kasigi kadar ekleyerek daha doyurucu bir süt elde edebilirsiniz. Ayrica bu tahilli süt karisimina muz ve bal da ekleyebilirsiniz.

Ayrica uyumadan evvel Aptamil Gece Sütlü Tahilli Ek gidalarindan 
Aptamil Sütlü Tahil Karisimi
Aptamil Sütlü Bisküvili
Aptamil Sütlü Muzlu Pirinçli
Çesitlerinden veya sevdigi diger Aptamil Sütlü Tahilli Ekgida çesitlerinden deneyebilirsiniz.

Gece Çayi

Çocugunuza uyku aliskanligi kazandirirken, rutine ekleyeceginiz sakinlestirici bir bitki çayinin çok faydasini görebilirsiniz. Milupa Gece Çayi çocugunuzun gece boyunca rahat uyumasini saglar. Milupa Gece Çayi, dogal papatya, melisa, nane, anason ve kekik özlerinin dengeli karisimidir. Bu karisim dogal olarak rahatlatici ve sakinlestirici bir özellige sahiptir. Rahatlatici etkisiyle çocugunuzun uykuya dalmasina ve gece boyunca rahat uyumasina yardimci olur. Beslenme sonrasinda ve özellikle gece uykusu öncesinde arzu edilen miktarda verilebilir.

NOT: ALINTIDIR.

Anket
Yeni sitemizi nasıl buldunuz ?
Çok Güzel  (%74)
Güzel  (%13)
İdare Eder  (%4)
Kötü  (%4)
Çok Kötü  (%3)
Bu ankete 204 kişi katıldı.
İstatistikler
Aktif Ziyaretçiler : 2
Bugün Gelen : 4
Toplam Gelen : 132443

Aydın Haber
Ebeveyn Rehberi
Sağlık Haberleri
Spor Haberleri
Kadın Haberleri
cheap air jordans|pompy wtryskowe|cheap huarache shoes| bombas inyeccion|cheap jordans|cheap air max| cheap sneakers|wholesale jordans|cheap china jordans|cheap wholesale jordans|cheap jordans